Overaktiv blære – hvor ofte går du på toilettet?

Overaktiv blære (OAB) er et ganske udbredt problem, og årsagen er ikke altid nem at bestemme.

Hvis du ofte har vandladningstrang, går hyppigt på toilettet eller måske endda (sjat)tisser i bukserne, kan du have en såkaldt overaktiv blære. Du behøver ikke have alle symptomer for at få diagnosen.

Det største problem ved overaktiv blære er en meget kraftig vandladningstrang. Det betyder, at du får et pludseligt og stærkt behov for at tømme blæren. Kraftig vandladningstrang medfører ikke nødvendigvis, at man ikke kan holde på vandet. Cirka halvdelen af patienter med overaktiv blære kommer ud for at tisse i bukserne (urinlækage), hvorfor problemet deles op i to kategorier – ”overaktiv blære med lækage” og ”overaktiv blære uden lækage”.

Årsager til overaktiv blære

I en undersøgelse nævnes følgende årsager til overaktiv blære:

  • Forstyrrelse af signalerne mellem hjerne og blære
  • Ændring af blærens muskulatur
  • Psykologiske årsager
  • Refleksudviklet
  • Aldersforandringer i blærens væv
  • Svækket spændstighed i blæren efter behandling med stråling eller kemoterapi
  • Nervesygdomme, f.eks. multipel sklerose
  • Aldersbetingede ændringer i centralnervesystemet
  • Prostatasygdomme (fx forstørret prostata)

Overaktiv blære med lækage

Hvis man lider af overaktiv blære med lækage, får man ofte en pludselig og kraftig vandladningstrang, som ikke kan kontrolleres, så man bliver nødt til at komme hurtigt på toilettet. Nervesystemet sender signaler om, at du skal tisse, selvom blæren ikke er fuld. Hvis du ikke kan holde dig eller lækker nogle dråber på vej til toilettet, kan det skyldes, at hjernen signalerer til musklen, som holder urinen tilbage, at den skal slappe af. Urinlækage kan også opstå, hvis trykket fra blæren er stærkere end modstanden i urinrøret.

 

Overaktiv blære uden lækage

Hvis man lider af overaktiv blære uden lækage, får man meget kraftig vandladningstrang og føler et stort behov for at tømme blæren, men man kan godt holde sig og nå frem til toilettet.

 

Et almindeligt problem

Blandt mennesker over 40 år lider cirka 17 % af overaktiv blære, og problemet er lige almindeligt hos kvinder og mænd. Blæreproblemer bliver mere almindelige med alderen, men skal dog ikke betragtes som en naturlig del af det at blive ældre, og derfor skal du altid søge hjælp, hvis du oplever problemer med vandladningen.

Hvad er årsagen til overaktiv blære?

Man ved ikke altid, hvad symptomerne på overaktiv blære skyldes, men der er flere faktorer, der spiller ind. Blærens aktivitet kan påvirkes negativt, hvis man går på toilettet hyppigt eller “for en sikkerheds skyld”. Det gør, at blæren vænner sig til en forkert refleks og bliver mindre, fordi den hele tiden tømmes for urin. Til sidst er blæren så lille, at du hyppigt skal på toilettet. Det påvirker også blæren at drikke meget, fordi den så vænner sig til at tømme sig ofte.

Overaktiv blære kan også skyldes forstyrrelser i nervesignalerne mellem hjernen og blæren, hvilket medfører, at blæren trækker sig sammen hyppigere end den burde, uanset hvor meget urin der er i den. Blæren kan ikke slappe af, men bliver i stedet overaktiv. Det betyder, at den kan sende signaler om, at det er på tide at gå på toilettet, også selvom du lige har tisset. Det fører til, at du tit skal på toilettet.

 

Da årsagen til overaktiv blære varierer (oftest ved man ikke, hvorfor man får OAB), og sygdomsforløbet er individuelt, er det meget vigtigt, at der foretages en omfattende og detaljeret undersøgelse. Kun på den måde kan du få den rigtige behandling.

Tømningsbesvær – når blæren ikke bliver helt tømt

Tømningsbesvær – når blæren ikke bliver helt tømt

Tømningsbesvær – når blæren ikke bliver helt tømt Nogle mennesker har svært ved helt eller delvist at tømme blæren. Det kan skyldes, at blæren og lukkemusklen ikke snakker ordentlig sammen.   I de tilfælde, hvor blæren ikke kan tømmes helt, plejer man at tale om...

read more
Er du nu også helt færdig? Sådan tackler du efterdryp

Er du nu også helt færdig? Sådan tackler du efterdryp

Er du nu også helt færdig? Sådan tackler du efterdrypMange danske mænd har problemer med at holde på vandet efter toiletbesøg. Det kan bl.a. skyldes problemer med prostata. At få nogle dråber i underbukserne efter et toiletbesøg plejer man at kalde for efterdryp. Det...

read more