Tømningsbesvær – når blæren ikke bliver helt tømt

Nogle mennesker har svært ved helt eller delvist at tømme blæren. Det kan skyldes, at blæren og lukkemusklen ikke snakker ordentlig sammen.

 

I de tilfælde, hvor blæren ikke kan tømmes helt, plejer man at tale om tømningsbesvær. Den mest almindelige årsag til problemet hos mænd er en forstørret prostata, da den gør, at urinrørets modstand øges.

Andre årsager kan være sygdomme i rygmarven, som gør, at lukkemusklen trækker sig sammen samtidig med blæren, hvorved urinen ikke kan komme ud som den skal. Skader på blærens væg eller nærliggende nerver kan også forårsage tømningsbesvær.

Hvad er prostata?

Prostata hedder på dansk blærehalskirtlen og har form og størrelse som en lille kastanje. Urinrøret løber igennem prostata, der sidder lige under urinblæren. En forstørret prostata øger modstanden på urinrøret og kan dermed give tømningsbesvær

Urinvejene – sådan fungerer de

Blærens opgave er at opsamle urin og tømme den, når blæren er fuld. Blærevæggen er elastisk og udvides, efterhånden som blæren fyldes med urin fra nyrerne. Ved overgangen fra urinrøret til blæren er der to muskler, en indre og en ydre, som slutter til omkring urinrøret. Den indre muskel kan vi ikke kontrollere, men den ydre styres af hjernen.

Når blæren er tilpas fuld, det vil sige indeholder mellem 2,5 og 5 dl, sendes der signaler til hjernen om, at det er tid til tømning, og man føler vandladningstrang. Normalt kan man holde sig, til man får mulighed for at gå på toilettet.

Når man så beslutter sig for at tisse, sendes et signal til blæren, som trækker sig sammen. Den ydre muskel slapper af, og man kan lade vandet. Derefter lukkes urinrøret.

Gå til lægen

Du skal ikke bare acceptere din situation. Blæreproblemer kan afhjælpes. Men de kan ikke ties ihjel, der skal en aktiv indsats til. Tag kontakt til din læge og aftal en tid, så du hurtigst muligt kan komme i gang med et behandlingsforløb. Hellere i går end i morgen.

Overaktiv blære – hvor ofte går du på toilettet?

Overaktiv blære – hvor ofte går du på toilettet?

Overaktiv blære – hvor ofte går du på toilettet? Overaktiv blære (OAB) er et ganske udbredt problem, og årsagen er ikke altid nem at bestemme. Hvis du ofte har vandladningstrang, går hyppigt på toilettet eller måske endda (sjat)tisser i bukserne, kan du have en...

read more
Er du nu også helt færdig? Sådan tackler du efterdryp

Er du nu også helt færdig? Sådan tackler du efterdryp

Er du nu også helt færdig? Sådan tackler du efterdrypMange danske mænd har problemer med at holde på vandet efter toiletbesøg. Det kan bl.a. skyldes problemer med prostata. At få nogle dråber i underbukserne efter et toiletbesøg plejer man at kalde for efterdryp. Det...

read more